Spodná voda vyradila z prevádzky školu v Úbreži, deti majú prázdniny

04.02.2013 Sobrance

Úbrež 4. februára (TASR) - O predĺženie polročných prázdnin žiakov Základnej školy (ZŠ) v obci Úbrež, okres Sobrance, sa postarala spodná voda. Počas víkendu prenikla do školskej kotolne a vyradila z prevádzky tri plynové kotly. Kotolňu čaká kompletná rekonštrukcia, ktorá si vyžiada približne 20.000 eur.


Počasie uplynulého víkendu sprevádzali na Zemplíne výdatné zrážky. "Neviem si vysvetliť kadiaľ sa do kotolne dostala voda, steny sú zaizolované, škola je postavená na rovnom teréne a v jej blízkosti nepreteká žiadny potok. Nezažil som za posledných 12 rokov, aby nám ju zaplavilo," povedal pre TASR riaditeľ spomínanej ZŠ Václav Petrovčík.

Ako dodal, kotly ponorené vo vode objavil školník v nedeľu 3. februára počas kontroly. "Dopoludnia bolo ešte všetko v poriadku, keď sa tam po obede vrátil, v kotolni objavil vodu siahajúcu takmer do výšky jedného metra," poznamenal Petrovčík.

Pre spomínanú haváriu majú stovky školákov úbrežskej ZŠ prerušené vyučovanie. V utorok (5. 2.) budú mať deti riaditeľské voľno. Či sa vrátia do školských lavíc už v stredu zatiaľ nevedno.

Škola sa pokúsi poškodené zdroje tepla na čas spojazdniť, no podľa slov riaditeľa čaká kotolňu aj vzhľadom na zastaranosť pôvodných kotlov kompletná rekonštrukcia. Spomínaná havária teda spôsobila, že sa modernizácia kotolne uskutoční v oveľa skoršom, aj keď nie v príliš najvhodnejšom termíne.

V prípade poruchy troch spomínaných kotlov školy sa dá hovoriť podľa riaditeľových slov o šťastí v nešťatí. "V týchto dňoch nie sú príliš nízke mínusové teploty. V opačnom prípade by mohli silné mrazy poškodiť ďalšie časti vykurovacej sústavy, čím by sa rekonštrukcia výrazne predražila," uzavrel Petrovčík.
 

Vyberte región